Foto vesti

14

Apr
2015
Predstava "Murlin Murlo" Nikolaj Koljada

Podelite na facebook: 


Na pozornici Narodnog pozorišta Kikinde izvedena je premijera predstave "Murlin Murlo" od dramskog autora Nikolaja Vladimirovič Koljade u režiji Bobana Skerlića.

Režija i adaptacija: Boban Skerlić
Scenograf: Milica Đurin
Kostimograf: Tatjana Radišić  
Kompozitor: Irena Dragović
Dramaturg: Bojana Marić
Asistent kostimografa: Sofija Jovandić  

IGRAJU:
Marina Vodeničar – Olga, Murlin Murlo
Bojana Maljevć – Nina, njena sestra
Đorđe Marković – Aleksa, podstanar
Marko Gvero – Mihajlo, komšija

REČ REDITELJA: Tranziciona basna bez naravoučenija
Došljak uznemiri glodare. Poveruju, onako očajni i nepotrebni, onako prezreni iskrajnuti, da je bolji život moguć, da sreća postoji, da postoji ljubav, da postoji izlaz iz sengrupa u kojem žive.
Umesto toga, i sam došljak shvati da je bolje da se uklopi u okruženje, da prihvati pacovske manire, agresiju i zločinjenje, da prigrli sistem vrednosti i kulturu kanalizacije.
Beznađe trijumfuje.
O tome je ova predstava. O beznađu tranzicionih gubitnika, o pristajanju i saživljavanju sa nasiljem, o davljenju ideala u kloaki života, o unakaženom sistemu vrednosti, o uluđivanju i o neljuđivanju, o razjarenom libidu, ludilu, agresiji,manipulaciji, sujeverju, samozavaravanju, depresiji...
Predstava je o nama. Nama koji delimo osećanje da je otpor uzaludan, da se bliži kraj vremena, da smo nadu trampili za šarene stakliće političkog kiča, da grizemo jedni druge dok nas sve zajedno u čeljustima drže halapljive banke, cinične reklamne agencije, ucenjeni mediji i korumpirani političari.
U javnom diskursu caruju ispraznost, eskapizam, anesteziranje publike, ubijanje vremena i života, manipulacija i zaglupljivanje, zamajavanje i pravljenje paravana,spinovanje i skretanje sa bitnog, prodavanje roga za sveću a muda za bubrege,estrada, fašizam...
Ova predstava neće u to društvo.Banner 2 Banner 2 Banner 2 Banner 2 Banner 2 Banner 2 Banner 2 Banner 2 Banner 2
Vrati se na vrh strane.